Objavljeno: ponedeljek, 15. maj, 2017 v rubriki Investicije

Rekordno zanimanje vlagateljev za evropske delniške sklade

Avtor: Mateja Cimerman

Samo v petih trgovalnih dnevih tekočega meseca so vlagatelji v evropske delniške sklade vplačali kar za 6 milijard dolarjev sredstev več, kot so jih izplačali. To se je zgodilo prvič od leta 2000 oz. od kar se ti podatki zbirajo.

Vlagatelji so v prvih desetih dneh tekočega meseca v evropske delniške sklade vplačali rekordnih 6 milijard dolarjev novega kapitala, kar kaže na povečano zanimanje vlagateljev po delnicah na stari celini. To je posledica višje gospodarske rasti, rasti dobičkov podjeti in tudi politično tveganje je v večji meri že za nami.

Denarne prilive  v evropske delniške sklade lahko razumemo kot obuditev zaupanja vlagateljev, ki je bilo po dogajanju v lanskem letu na zelo nizki ravni. V letu 2016 so vlagatelji zaradi dogajanja v evropskem finančnem sektorju, neuspešnega boja proti deflaciji ter pestrega političnega dogajanja, iz evropskih delniških skladov izplačali približno 100 milijard ameriških dolarjev več sredstev, kot so jih vplačali.

Ena izmed zadnjih negotovosti, ki so pestile vlagatelje, so bile francoske volitve. Poraz Marine Le Pen je vlagateljem prinesel nekaj olajšanja glede prihodnosti monetarne unije. Tako so si vlagatelji znova upali v lasti imeti delnice evropskih izdajateljev. Prilivi sredstev v francoske delnice so se v tednu po volitvah povečali za 1,7 miljarde dolarjev, medtem ko sta bili 2 miljardi vplačani v nemše delniške sklade.

Statistika družbe Lipper Rating, ki podatke zbira od leta 1992, kaže na to, da so bili prilivi drugi najvišji do zdaj.

Sprememba denarnih tokov je na drugi strani »prizadela« ameriško industrijo skladov, ki so utrpeli svoj drugi zaporedni teden odlivov, kljub temu, da je borzni indeks S&P 500 za kratek čas dosegel novo rekordno vrednost. Vlagatelji so v preteklem tednu iz ameriških delniških portfeljev izplačali za 2,4 milijard dolarjev več sredstev kot so jih izplačali.

Večje zanimanje za delniške naložbe tudi v Sloveniji

Tudi v Sloveniji je opaziti rast povpraševanja po bolj tveganih naložbah. Čeprav podatka o regiji vlaganja posameznih skladov skupaj z denarnim tokom ni, lahko statistiko pogledamo po posameznih tipih skladov. Slovenski vlagatelji so prvem četrtletju leta 2017 v delniške vzajemne sklade domačih izdajateljev vplačali za približno 36 milijonov sredstev več, kot so jih izplačali. V celotnem letu 2016 pa so ti skladi zabeležili skupne neto odlive v višini skoraj 45 milijonov evrov. Za skoraj 4.000 se je letos povečalo tudi število vlagateljev v delniških skladih. Pri bolj poglobljenem pogledu lahko tudi vidimo, da so neto izplačila iz denarnih ter obvezniških skladov letos skupaj dosegla dobrih 36 milijonov evrov, iz česar lahko špekuliramo, da je v večini primerov šlo za prenose sredstev znotraj krovnih skladov.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na mateja.cimerman@vzajemci.com.

Članek še nima komentarjev.