Objavljeno: torek, 3. januar, 2017 v rubriki Investicije

Bo vrednost zlata, nafte in delnic v letu 2017 rastla ali padala?

Avtor: Jure Maučec Vir: Admiral Markets

Za mnoge vlagatelje je bilo 2016 zelo uspešno leto. Cena zlata je za nekaj odstotkov nad ravnijo od začetku leta, cena nafte se je povečala za 47%, medtem ko se je povečala tudi vrednost nemškega indeksa DAX in sicer za 7%, britanski FTSE 100 za 13%, medtem ko se je ameriški SP500 indeks za 10% in je tako dosegel najvišjo vrednost v zgodovini.

Sodeč po dejavnostih na finančnih trgih velik del vlagateljev in analitikov pričakuje da bo tudi leto 2017 izjemno za vlaganje. Preberite spodnje napovedi analitikov Admiral Markets o premikanju cen indeksov, najprometnejših valut, zlata, nafte in surovin v letu 2017:

Nafta

Po nedavnem dogovoru držav članic OPEC-a o skupnem zmanjšanju proizvodnje nafte, da bi tako ustvarili umetno pomanjkanje na svetovnem trgu, se pričakuje  rast cene črnega zlata v letu 2017. Vendar pa je treba opozoriti, da je bila cena sodčka nafte v januarju 2016 ob nekem trenutku približno $ 28, danes pa je že 56 $, kar pomeni, da se je povečala kar za 100%. Zato se ne sme pričakovati spektakularne rasti, kot tudi nekatere začasne popravke. Cena bo verjetno vsaj za kratek čas dosegla 60 $ za sodček.

Zlato

Eden od najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na ceno zlata so zagotovo obrestne mere v razvitih gospodarstvih. Ko so obrestne mere višje, imajo posledično višje donose obveznice in prihranki v bankah. V takih primerih lastništvo zlata ne prinaša nikakršnih obresti, zato tudi ni  nikakršnega interesa, zato se velik del lastnikov odloči za prodajo in tako še dodatno ruši njegovo ceno. V najpomembnejšem svetovnem gospodarstvu (v ZDA), obrestne mere naj bi se v letošnjem letu dvakrat do trikrat zvišale, medtem ko se številne evropske in japonske centralne banke odločajo o napovedi konca cikla rušenja obrestnih mer v svojih gospodarstev, in tako sporočajo skorajšnjo rast. Na podlagi pričakovanega dviga obrestnih mer, je verjetnost, da bi dosegli nov val razprodaje cene zlata in tako dosegli padec pod 1.000 $ za unčo.

Indeksi

Rast obrestnih mer bo posledica pričakovanja izboljšanja gospodarskih razmer v razvitih državah. Skupaj z izboljšanjem stanje bo posledična tudi rast prihodkov in dobičkov velikih podjetij in posledično bo cena njihovih delnic rastla. V zadnjih nekaj desetletjih so delniški indeksi na razvitih trgih rastli v povprečju za 5-10% na leto, tako da je to tudi najverjetnejši scenarij za leto 2017. Seveda pa ne smemo izključiti možnosti začasnega popravka med letom. Veliko poklicnih investitorjev popravke uporablja za nakup delnic / indeksov po ugodnejših ravneh in si s tem povečuje potencialne dobičke.

 

Valute

V zadnjih dveh letih in pol, se je ameriški dolar v primerjavi z japonskim jenom okrepil za 17% glede na evro 25% in glede na britanski funt, kar za 28% in je zdaj, po nekaterih parametrih precenjen. Vlagatelji na finančnih trgih so zdaj morda preveč pesimistični glede gospodarskega okrevanja in rasti obrestnih mer v drugih delih sveta, predvsem v Evropi. Rast cene nafte na svetovnem trgu in povečanje izvoza na podlagi šibkega evra bi lahko spodbudil Evropsko centralno banko za razglasitev začetka dviga obrestnih mer v evropskem območju. Če bo obveljal tak scenarij, bi se lahko na podlagi špekulativnega povpraševanja, evro v primerjavi z dolarjem v tem letu okrepila morda celo za več kot 10%.

Ker odločitev o Brexitu ni imela negativnih učinkov na britansko gospodarstvo bi tudi britanska centralna banka lahko zaključila rahljanje denarne politike, na podlagi česa bi se lahko v leto ki je pred nami funt v primerjavi z dolarjem okrepil za več kot 10%.

Za Admiral Markets:
Jure Maučec

  • ziga, objavljeno 5.01.2017 ob 18:04

    Tale članek je tako slovnično skrpucalo, kot bi ga napisal 10-letnik.